OLARIRAP-kurssi

Tämän syksyn isona teemana on ollut Taukossa järjestettävä OLARIRAP-kurssi. Kurssin ideaa on hauduteltu pitkään, ja vihdoin tämän syksyn aikana on päästy toteutusvaiheeseen.

Ei ole olemassa espoolaista räppiä, mutta on olarilaista räppiä. Olarirap on suomiräpin genre, ja myös yksi varhaisimmista suomiräpin kotipaikoista. Olarirap on lähtenyt syntymään 90-luvulla, kun olarilaiset nuoret ovat kehitelleet tylsyyteensä tekemistä, ja ruenneet nauhoittamaan räppejä ja biittejä. Vähitellen tekijöitä on tullut lisää, live-esiintymisiä järjestynyt paikallisista kuppiloista helposti ja tyyli on saanut selkeitä suuntaviivoja ja sittemmin ottanut selkeää jalansijaa suomiräpissä.

Olariräpin tyyliin kuuluu vahvasti paikkakunta. Yksityiskohtaisetkin kuvaukset olarilaisista paikoista ja lähiseuduilta ovat selvästi kuultavissa. Tekstit saattavat olla joskus melko rajujakin, mutta aina hyvällä huumorilla höystettyjä.

Koska Rytmimusiikkiopisto Tauko on Olarissa toimiva, kevyeen musiikkiin painottuva musiikkiopisto, päätimme järjestää tähän omaan lähiseudun kulttuuriimme ja musiikkityyliimme syventävän kurssikokonaisuuden, johon saimmekin apurahan Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta. Kurssi koostuu aloitustapahtumasta ja kahdesta workshop-viikonlopusta. Aloitustapahtuma, eli OLARIRAP -kick start järjestettiin 26.10. Matinkylän lukiolla. Tapahtuma koostui espoolaisten rap-artistien luennoista, joissa he kertoivat omasta urastaan ja musiikin tekemisen tavoistaan, sekä Olarirapin historiasta. Kick startissa oli esiintymässä Jeijjo, Setä Koponen ja M.C. La.

Workshop-viikonlopuista toinen on pidetty, toinen vielä edessäpäin. Workshopin sisältö koostuu kahden Olariräp-genreen kuuluvan kappaleen harjoittelusta ja yhdessä soittamisesta, sekä omien tekstien ja biittien teosta. Poikkeuksellisen rap-workshopin tästä tekee olarilaisuuden lisäksi myös se, että biitit soitetaan oikeilla instrumenteilla. Ensimmäisessä workshopissa olikin paljon soittajia mukana, ja biisit valikoitiin niin, että ne ovat myös soittajien näkökulmasta mielenkiintoisia ja tapahtumarikkaita.

Tekstejä lähdettiin lähestymään niin, että ensiksi harjoiteltiin Pihatalkoot-kappaleen valikoidut verset, ihan originaaliversioina. Seuraavaksi otettiin työn alle Murusii pensseleillä -kappale, johon räppärit kirjoittivat omat verset, mutta kertosäe ja muu kappaleesta pysyi ennallaan. Kolmantena lähdettiin tekemään aivan alusta loppuun omaa kappaletta – bändi pääsi sävellyshommiin ja vokalistit kirjoittamaan. Molemmilla ryhmillä, sekä bändillä että vokalisteilla on koko ajan opettajan tuki ja apu saatavilla, jotta hommat rullaa ja etenee.

Ensimmäinen workshop onnistui yli odotusten. Seuraavan workshopiin (29.-30.11.) toivomme lisää asiasta kiinnostuneita osallistujia mukaan heittäytymään olariräpin saloihin!

Jaa:
Facebook
LinkedIn