Arabimusiikin workshop

Viikonloppuna pääsimme kokemaan monille aivan uudenlaista musisointia arabimusiikin workshopissa Musiikkitalolla. Tauko osallistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyöhön, jonka kautta pääsimme Global music-linjan opettajan Nemat Battahin oppiin. Näillä opetusvierailuilla halutaan rakentaa yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä, ja tukea nuoria musiikinharrastajia ympäri Suomen ja tehdä pitkäjänteistä työtä innostuksen ja mahdollisuuksien lisäämiseksi koko maassa.

Syksyn aikana olemme järjestäneet kaksi viikonloppuina järjestettävää arabimusiikin työpajaa yhteistyössä kahden muun espoolaisen musiikkioppilaitoksen kanssa. Ensimmäinen työpaja järjestettiin Musiikkiopisto Avonian tiloissa Espoon Olarissa ja toinen Musiikkitalolla Helsingissä. Jokaiselle työpajapäivälle oli valikoitu eri kappaleet, joita treenattiin vaihtelevilla kokoonpanoilla.

Arabimusiikin estetiikka oli suurimmalle osalle osallistujista melko uutta. Länsimaisesta musiikista poikkeavat tahtilajit ja mikrointervallit aiheuttivat hetkittäin pinnistelyä, mutta myös onnistumisen kokemuksia, kunhan poljentoon ja melodiaan pääsi kiinni. Lähes kaikki opeteltiin kaikuperiaattella opettajan mallista, eikä nuotteja juuri käytetty. Kävimme myös läpi käytettävien skaalojen muodostusta teoriassa, mikä selkeytti melodian oppimista. Opimme, että arabimusiikissa tärkeintä on rytmit ja melodia – harmonian käsitys on hyvin erilainen ja huomattavasti mitättömämpi, kuin länsimaisessa musiikissa. Pianisteille mikrotonaliteetti antoikin hetkittäin ylitsepääsemättömiä haasteita, ja pianistit siirtyivätkin välillä laulun tai rytmisoittimien pariin. Muilla soittimilla osallistuminen onnistui luontevammin ja soittaminen oli kutkuttavan haastavaa ja kivaa! Musiikkitalolla saimme kokeiltavaksi talon soittimia, muunmuassa kaikki paikalla olleet kitaristit saivat syliinsä udit, joka on perinteinen arabialainen nauhaton kielisoitin. Lisäksi rytmisoitinvalikoima erilaisine rumpuineen oli houkutteleva. Suurkiitos Nematille elämyksestä ja uuden oppimisesta! Jokaisen soittajan on hyvä välillä haastaa omaa osaamistaan ja mukavuusaluettaan ja kokeilla uutta, ehkä mukaan tarttuu jotain hauskaa ja kiinnostavaa!

Jaa:
Facebook
LinkedIn